Brouwershaven is een gezellig stadje waar de jachten binnen komen varen van het Grevelingenmeer naar  de nieuwe jachthaven zo naar de oude jachthaven die doorstroomt naar het centrum van  de stad.

De smalstad, zo wordt het stadje genoemd is een gezellige oude woonkern aan het 14.000 HA aan het eerder genoemde grote zoute meer. 

 Met de fiets die men kan huren kunt u via fietsroutes heel  Schouwen-Duiveland verkennen en genieten van de natuur dat dit voormalig eiland u te bieden heeft.

Wij wensen u veel plezier op uw tocht door onze site en hopen u een keer te verwelkomen in onze 'smalstad''.

 

BROUWERSHAVEN - De geboorteplaats van de grote staatsman en dichter Jacob Cats (10 november 1577).
Brouwershaven is een zeer gezellig stadje op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. De 'smalstad' ligt aan het meer de Grevelingen, wat vooral 's zomers een uniek gebied is voor watersporters en natuurliefhebbers

Brouwershaven was vroeger een belangrijke V.O.C. havenstad, op de rede zijn nu nog de eeuwenoude dukdalven te zien. In 1285 werd in opdracht van Floris V begonnen met de bouw van een haven en het daarbij horende stadje. Tussen 1840 en 1860 was de zeehaven van Brouwershaven een van de drukst bevaren havens van ons land. Door de deltawerken kwam er deze eeuw een einde aan de directe verbinding met de zee. De haven van Brouwershaven doet nu dienst als Jachthaven en de oude haven loopt door tot in het centrum van de stad

Het gehele jaar door is Brouwershaven een unieke bestemming voor toeristen. Vooral in de zomer heeft Brouwershaven zeer veel te bieden. Aan het centrum liggen schitterende monumentale panden, ook bezit de stad een opvallend grote kerk, namelijk de geheel gerestaureerde uit 1293. daterende St. Nicolaaskerk

In en rondom het centrum zijn gezellige horeca gelegenheden gevestigd. Bij lekker weer is het heerlijk genieten op een van de vele terrassen aan de Markt met uitzicht op het mooie stadhuis dat dateert uit 1599, het standbeeld van Jacob Cats uit 1829, en de oude haven. Brouwershaven biedt de toerist meerdere verblijfsmogelijkheden, van camping tot bungalowpark

Met deze homepage willen we u laten zien dat Brouwershaven zeker de moeite waard is eens te bezoeken. Van pagina tot pagina laten we u zien wat er leeft in Brouwershaven en wat dit schitterende plaatsje u te bieden heeft


 

De 'stad' Brouwershaven

Brouwershaven en de omgeving

Brouwershaven is een historisch oude Smalstad gelegen op het voormalig eiland Schouwen Duiveland. Sinds een paar jaar is Schouwen Duiveland één gemeente, met circa 32.000 inwoners. Het Stadhuis/Raadhuis staat in Zierikzee.

 

De smalstad Brouwershaven

Brouwershaven ligt aan het meer De Grevelingen.
In het jaar 1285 wordt de oprichting per akte verzocht door de gebroeders Nobel, aan Graaf Floris V. In het jaar 1288 ontvangen de bewoners tolvrijheid in de landen van Hertog Jan van Brabant. Vanaf het jaar 1477 kan Brouwershaven zich 'Stad' noemen.
Hoe de naam 'Brouwershaven' ontstaan is, weten ook de geleerden niet, het is te lang geleden en er is in de kronieken geen sluitende verklaring danwel bewijs te vinden.

Door de eeuwen heen heeft Brouwershaven gemiddeld 1500 inwoners gehad en heeft sociaal/economisch nog steeds een sterke binding met de zee. Schepen en zeevaart zijn altijd in de bevolking terug te vinden, een opvallend detail is, dat veel Rotterdammers zich thuisvoelen in Brouwershaven. Een niet te onderschatten aantal inwoners van Brouwershaven werkt in de Rijnmond.

Men kan de bevolking typeren als overwegend liberaal/sociaal-democratisch met een christelijk behoudende ondertoon. Men heeft binnen de woonkern een overtuigend respect voor elkaars principes. Vele maatschappelijke activiteiten worden gezamelijk ten uitvoer gebracht en er is zeker geen sprake van een 'beklemmende' sfeer, zoals men die in bepaalde dorpen kent. De Markt vormt het stadscentrum en heeft de bijnaam 'Vorenomme'. Inwoners van Brouwershaven hebben de bijnaam: 'BENENKLUVERS'.

De historische kern wordt omgeven door vestingwerken met 20 meter brede stadsgrachten. Overal zijn wandelpaden met uitzicht op de vestingwerken en de omgeving. De oude stadshaven werd in verleden intensief gebruikt voor overslag van talloze produkten zoals kolen, stukgoed en vooral landbouwprodukten. Het is nog maar 25 jaar !!? geleden dat ieder najaar 80.000 ton suikerbieten verscheept werd, met 1200 tons binnenvaart schepen vanuit de huidige oude jachthaven. De haven was er al in het jaar 1350.